Gideonsbergsgatan 4A, Västerås, 722 25

Open daily 10:00 am to 11:30 pm

Guiden till Kulinariska Termer och Skärmetoder

Teknik inom Mat

Professionella kockar vet att storleken och formen på en ingrediens är vad som kan göra eller förstöra en rätt. Varför? Ingredienser som är skurna i jämn storlek och form tillagas bättre. Dessutom kommer ingrediensernas form och storlek att påverka deras tillagningstid och resultat. Bli förtrogen med så många matlagningstekniker och metoder som möjligt. Därför är det nödvändigt att lära sig alla knivar och skärtekniker för ditt yrke. Behärska konsten att skära och tärna med dessa 8 kulinariska termer innan du förbereder din nästa måltid.

Brunoise

För en brunoise måste du först julienne-skära ingrediensen. Vänd sedan den en fjärdedel och tärna igen. Detta skapar tärningar på cirka 1/8 tum. Brunoise-skärningen passar bäst för selleri, morötter, lök och purjolök. Den kan också användas på paprika samt hårda rotgrönsaker som betor eller rovor. Undvik denna teknik när du förbereder mjuka grönsaker som gröna bönor eller blomkål.

Chiffonade

Det bästa sättet att skära örter i långa strimlor är med chiffonade tekniken. Du kan också använda denna teknik för att skära bladgrönsaker som spenat, collard och grönkål.

Hacka

Hackning kan användas för många livsmedel. Det är ett informellt, oförfinat uttryck som innebär att du grovt skär livsmedlet i mundanistiska bitstora bitar.

Tärna

Tärnade ingredienser kan skäras i jämn storlek med en metod som är mer precis än att bara skära (t.ex. “1/2” tärning “). Det är vanligt förekommande i många livsmedel, inklusive potatis, kött och bröd.

Tärning

Tärningar är mindre än vanliga tärningar och skapar enhetliga kvadrater som möjliggör en jämn tillagning och en polerad presentation. De kan användas för att förbereda klassiska salsor eller mirepoix, en blandning av selleri, morötter och lök.

Julienne/Fransk Skärning

Ingrediensen skärs i långa strimlor, liknande fästicks, för julienne eller Fransk skärning. Julienne används vanligtvis för att skära salladsingredienser, grönsaker, såsom gurka, paprika och zucchini, i långa, enhetliga strimlor.

Finhacka

Ingredienser finhackas mycket fint. Det bästa sättet att skära aromatiska ingredienser som ingefära, lök och vitlök är att finhacka dem.

Skiva

Att skiva är det allmänna begreppet för att skära på tvären för att producera tunna och enhetliga bitar. Skivning är möjlig med nästan vilken frukt eller grönsak som helst, och även med andra ingredienser som ost och bröd.

Lämna en kommentar